GUIDE OM KØB

Vejen til den gode kat starter med et gennemtænkt valg af race. Du kan finde information om abyssinieren herunder dens temperament under "Om racen". Men en ting er at danne sig et indtryk af abyssinieren på basis af det skrevne ord og en anden ting er at opleve den i virkeligheden. 

Benyt dig gerne af, at de fleste opdrættere er positive for at vise deres katte frem, også selvom du ikke kommer for at købe en killing. Du kan også gå på en katteudstilling, men det ægte indtryk får du ved at opleve abyssinieren i dens vante opgivelser.

 Mere om valg af race

Søger du en allergivenlig kat, bør du droppe tanken om en abyssinier. Den er hverken mere eller mindre allergivenlig end katte i al almindelighed.


Abyssinieren egner sig fint til at være indekat, selvom den er en aktiv kat. Hjemmet skal naturligvis være stimulerende for en kat at være i, og især abyssinieren kan godt lide at kunne bevæge sig op og ned fra højderne.

Betyder det meget for dig, at din kat kan komme ud og gå frit omkring, skal du vide, at trafik og abyssinier er en dårlig cocktail. Dens nysgerrighed og impulsivitet gør den mere udsat i trafikken end de fleste katte.

Er tiden den rette?

Det sker, at folk står og er ulykkelige over, at de skal skille sig af med deres kat mere eller mindre akut. Fremtiden kan altid bringe overraskelser, men nogle behøver du ikke være spåkone for at se. Måske ved du, at du givetvis kommer til at skifte bolig, og så kan du forberede dig på, at der er rigtig mange lejeboliger, hvor kæledyr ikke er tilladt. Nogle gange kan det være bedre at udsætte at få kat.

Går du i børneplaner, vil det også være værd at overveje, om det er rette tid at få kat. Abyssinieren klarer fint, at der kommer baby i familien, så det handler mere om dig. Det handler om, at du skal kunne rumme, at abyssinieren ikke længere er “barnet” i familien og har din udelte opmærksomhed. Det handler også om, at du skal føle dig robust, når du løber ind i ammestuesnak og forkerte fakta om kat og baby. Det sidste kan du ruste dig mod ved at sætte dig godt ind i tingene.

Valg af opdrætter

Køb dansk eller egentlig bare vesteuropæisk. I Vesteuropa er det en hobby og ikke nogen forretning at opdrætte racekatte. Her er det glæden ved kattene og interessen for racen, som driver opdrætterne. For nogle kan suset fra at vinde på udstillinger komme til at fylde så meget, at de mister hjertet i det, de laver. Men det hører til undtagelsen. Anderledes er det i lande med langt lavere priser, hvor det kan være en givtig forretning at producere killinger og sælge dem til gode penge i Vesteuropa. Her vil nogle af opdrætterene være i det for pengene skyld, og risikoen er, at det er på bekostning af dyrenes velfærd. Der er eksempler på danskere, som har fået sig en grim overraskelse ved at købe i disse lande.


Du kan spare dig for ærgelser ved at gå efter opdrættere med lav sygelighed blandt killinger. Her er nogle tommefingerregler, som kan hjælpe dig. Et lavt antal kuld og pause mellem kuldene mindsker risikoen for smitsomme sygdomme. Tilsvarende hvis opdrætter anvender karantæne og test, når nye katte kommer til hjemmet. En lille og harmonisk fungerende gruppe af katte mindsker også risikoen. Katte er ikke flokdyr og bliver stressede ved at være mange sammen, og stress presser sundheden.

En opdrætter burde ikke føle sig forlegen ved, at du spørger til, hvordan opdrætter tester for både smitsomme og arvelige sygdomme. Skulle det ske, er det nok bedre at vælge en anden opdrætter. 


Det er ikke bare sundhed, som kan være godt at forholde sig til men også socialiseringen af killingerne. Det er ikke et spørgsmål, om opdrætter går hjemme eller ej, men om opdrætter aktivt investerer tid i killingerne allerede fra de kun er et par uger gamle.


Selvom der er langt til opdrætter, kan det være givet godt ud at tage mod invitationen om at komme på besøg. Det er rart ved selvsyn at se, at opdrætters hjemmeside og beskrivelser afspejler virkeligheden.

Killing, voksen, kæl, avl?

En killing er det naturlige valg for de fleste. Fordelen er, at du kan præge og træne killingen fra, den er lille. Men en voksen kat er også en tanke værd. Den voksne kat er socialt modnet, så du ved præcist, hvad sind den har. Dens vaner må du tage med i købet, men du vil kende dem på forhånd og vide, om det er noget, du vil gå ind til. Til gengæld er du dejlig fri for killingens unoder. En kat med nogle år på bagen kan være et godt valg, hvis du synes, at det er langt at skue 16 år frem i tiden, som er den alder, en abyssinier snildt kan få. En voksen kat knytter sig lige så tæt til dens nye ejer som en killing.

Måske rumsterer det i hovedet, at det kunne være sjovt at have en kat, som får killinger. Du kan med fordel læse guiden om køb til opdræt.


En light-udgave af opdræt er at være fodervært. Det kan du også læse om i guiden om køb til opdræt. Her er et link direkte til afsnit, som omtaler fodervært.

Skal det være en eller to?

De færreste abyssiniere sætter pris på at sove tæt med en anden kat, men derfor kan de godt have glæde af en kattekammerat. To kuldsøskende kan bevare et utrolig tæt bånd livet igennem. Men de kan også vokse fra hinanden og ende med bare at dele hjemmet i al fordragelighed. Uanset hvad vil det lette overgangen til et nyt hjem, at de har hinanden at støtte sig til. En killing kan også have glæde af at komme ud sammen med dens mor eller en anden kat fra opdrætters hjem, som den er glad for. 

Nogle abyssiniere får bedre trivsel ved at bo sammen med en anden kat, som de kan interagere og lege med. Nogle er lodret ligeglade, og så er der dem, som kun vil deres mennesker og ikke deler hjemmet med andre. Blandt de sidstnævnte tæller vi flest hunkatte.


Har du allerede en kat, er det sikre valg en killing. Men det kan sagtens lade sig gøre at føre voksne katte sammen. Hund og abyssinier kan også gå fint, hvis hunden er god til katte.

Overdragelse af katten

Dagen oprinder, hvor du skal have din nye abyssinier, og så er den blevet syg. Står opdrætteren klar med en medicinpakke, er det fristende at takke ja, fordi du har glædet dig så meget og måske også har taget fri fra arbejde. Men sig alligevel, at du hellere vil vente med at få den. 

Den ansvarlige opdrætter vil selv foreslå at udskyde til senere. Opdrætteren vil være rigtig ked af at skuffe dig, men det er for katten og dit eget bedste. Det er stressende for katten at skifte hjem, og det kan forværre sygdom.